Limba română se scrie corect cu diacritice. Scrierea cu diacritice este posibilă încă de la apariția sistemului de operare Windows XP (deci de peste 12 ani). Nu mai există nici un motiv să înlocuiești alfabetul român cu cel englez atunci când ai de scris un text pe calculator.


1)  Este de preferat folosirea diacriticelor la efectuarea unei căutari în dicționar?
2)  Cum poți scrie cu diacritice?
3)  Configurare diacritice în Windows 7
4)  Configurare diacritice în Windows Vista
5)  Configurare diacritice în Windows XP / 2000 / 98
6)  Tastarea diacriticelor (toate versiunile Windows)
7)  Diacritice în Macintosh (Mac OS X)
8)  Diacritice pe iPhone / mobilEste de preferat folosirea diacriticelor la efectuarea unei căutari în dicționar?

Folosirea diacriticelor la efectuarea unei căutări este recomandată. Dicționarul va încerca să găsească cuvântul căutat chiar dacă e scris fără diacritice și mai mult, îți va sugera și cuvinte asemănătoare (care de cele mai multe ori includ și cuvântul căutat, scris corect cu diacritice). E important însă să înțelegem că există limitări. Cel mai bun exemplu în acest sens îl constituie cuvintele care scrise cu diacritice înseamnă un lucru iar scrise fără diacritice înseamnă cu totul altceva (pentru că de fapt, ele sunt două cuvinte diferite în vocabularul român). Să luăm cuvintele „roman” și „român”. Este evident că definițiile pentru aceste două cuvinte vor fi diferite.  Să luăm un alt exemplu: cuvântul „tata”.  Acest cuvânt poate avea înțelesuri multiple (și implicit definiții diferite în dicționar), în funcție de poziția în care folosim diacriticele.  Astfel avem: tata/tată, țața/țață, țâța/țâță.  În astfel de cazuri, dicționarul va alege unul din aceste cuvinte iar cuvintele cu alte înțelesuri vor fi afișate la „termeni asemănători”.

O altă problemă care poate apare este cazul în care dicționarul nu recunoaște un cuvânt care în mod normal se scrie cu diacritice și ca atare nu returneaza nici o definiție. De aceea, folosirea diacriticelor este recomandată; în felul acesta se elimină orice confuzie iar acuratețea rezultatelor va fi maximă.


Cum poți scrie cu diacritice?

Pentru a scrie cu diacritice sunt necesare doar câteva configurări în Windows:

Windows 7:
Start ---> Control Panel ---> Clock, Language and Region ---> Region and Language ---> Keyboards and Languages ---> Change Keyboards ---> Add ---> Romanian (Standard or Programmers)
* la „Default Input Language” alegeti „Romanian”


Windows Vista:
Start ---> Control Panel ---> Clock, Language and Region ---> Regional and Language Options ---> Keyboards and Languages ---> Change Keyboards ---> Add ---> Romanian (Standard or Programmers)
* la „Default Input Language” alegeti „Romanian”


Windows XP/2000/98:

1) Descarcă și instalează această actualizare de fonturi de la Microsoft

2) Settings ---> Control Panel ---> Regional and language options ---> languages ---> Details ---> Add ---> Romanian (Standard sau Programmers)


Tastarea diacriticelor (în toate versiunile Windows) se face în felul următor:
- tastând „ALT(dreapta)” împreună cu litera a, i, s, t, q (dacă ați ales „Romanian Programmers”) sau
- tastând [ pentru ă, ] pentru î, ; pentru ș, ' pentru ț, \ pentru â; (dacă ați ales „Romanian Standard")Mac OS X

În sistemul de operare Mac OS X introducerea diacriticelor se face astfel:

  • alegeți System Preferences... din meniul cu Logo-ul Apple din partea de sus a ecranului.
  • alegeți International și apoi tab-ul Input Menu.
  • Bifați Character Palette Keyboard Viewer și partea de jos a listei Romanian Keyboard Unicode.
  • Bifați Show input menu in menu bar
  • În partea de sus a ecranului, lângă ceas, apare steagul românesc.

Pentru a vedea care sunt tastele care operează diacriticele, alegeți Show Keyboard Viewer din meniul cu steagul românesc.Diacritice pe iPhone / telefoane mobile:


iPhone

Începând cu versiunea 2.1, telefoanele iPhone permit vizualizarea și scrierea corectă cu diacritice. Versiunile mai vechi permit doar folosirea variantelor cu sedilă, care nu sunt corecte.

Configurarea pentru limba română:

  Settings  (Setări) -->  General  -->  Keyboard (Tastatură) --> Romanian (Română) -click „ON”

*Notă:  Tastarea diacriticelor pe iPhone este posibilă și fără configurarea de mai sus.  Dacă vrei sa păstrezi configurarea originala (cu tastatura pe limba engleză), tastarea diacriticelor se poate face in felul următor: la apăsarea mai lungă a tastei, apare litera cu toate opțiunile de diacritice disponibile pentru acel caracter, de ex. litera A are ă â ā ą ȧ etc.  Însă pentru cei care folosesc diacriticele în mod regulat, recomandăm configurarea de mai sus. 


Smartphone (Android)

Cu toate că unele telefoane cu sistem Android pot afișa corect o pagină scrisă cu diacritice, la momentul actual, sistemul Android nu permite scrierea cu diacritice romanesti corecte. Este posibilă doar scrierea cu sedile, caractere turcești care seamănă cu cele românești dar sunt de fapt incorecte.

Symbian

Versiunile instalate pe telefoanele Nokia nu pot vizualiza corect literele Ș și Ț. Pentru a introduce această capabilitate, puteți schimba fonturile folosite pe telefon.

Configurarea pentru limba română:

  Setări → Telefon → Limbă și alegeți româna.

Această opțiune e posibil să nu fie disponibilă pe toate telefoanele.